Tuesday, January 11, 2011

KAHWIN : SUKA SAMA SUKA VS PARENT TENTUKAN

ASSALAMUALAIKUM.

huhuu....tetibe ak t'pk mende ni kat dlm kelas management yg buhsan td...hoho...kalo korang bace dalam novel selalunyer mesti hero kene kawin ngan heroin sbb kene pakse ngn parents..so mula la wat kawin kontark lah..last2 jatuh cinta...beranak..lpas episod air mate terus live happilly ever after..

Dalam citer korea lak kene jodoh time kecik..dah besar jumpa org lain..last2 kene kawin gak ngn jodoh yg family tetapkan..conclusion die tetap same..live happilly ever after...but in reality????

selalu gak aku dengar sal orang lari rumah sebabb xnk kawen ngn pilihan parents..ape ke sengal sangat org yg wat camtu 2...selalunyer perempuan la yg wat benda2 x b'faedah ni...lagi 1 dari sudut pandangan mata aku lelaki yang sokong awek dorang ni lari rumah adelah lelaki yang x baek..kenape aku cakap macam 2 sbb dorang ni x reti na hormat orang tua sbb suka2 jew amek anak orang..kalo betul ko suka kat anak orang tu be gentle r derr...amek cara baeklah..kalo korang punyer adek perempuan wat camtu ape korang rasa..ape korang korang nak cakap kat parent korang..in fact kadang2 BF2 ni la yg bagi plan suh awek dorang lari2 rumah ni...huh..yg perempuan ni pown gy ikot jew ape yang BF korang cakap 2 apasal??Dah kahwin ke sampai nak kene ikot je ape yg dorang cakap..mane lagi penting parents korang atau pun BF korang yg xde ikatan ape2 agy ngn korang..cer citer..huuuhuuuuuuu..ingat girls2...jage lembu sekandang agy senang dari jage ank perempuan sorang taw...so tolong jgn wat benda2 bodoh camni k..
so b'balik sal topik kite...situasinyer camni lah...korang ade BF or GF...tetibe parents korang suruh korang kawin dengan pilihan dorang..What say u????pew kate korang bagi jawapan kat aku sbb aku xdew jawapan ni..
cuma aku boleh bagi cadangan2 yg kalo korang rase bernas korang try..kalo rase x leh pakai xyh pakai k..

  1. pew kate korang slow talk ngn parents korang dulu..jangan melawan...mak ayah ni korang ade 1 jew..x berkat taw..kahwin ni kalo xdew restu parent x berkat..
  2. slow talk dgn BF or GF korang...bincang elok2 ngn dorang.."kalau kita sayang seseorang kita patut lepaskan dia,kalo dia datang balik dekat kita jangan lepaskan lagi sebab dia yang t'baek untuk kita"kalo dorang leh paham ayat ni aku rasa dowang mmg orang yang baik...dorang leh terima kenyataan...
  3. slow talk ngn pilihan parents korang 2..sama ade na cuba kenal2 dulu ke...na teruskan atau x..tah2 die pown dah ade pilihan hati...so dy pown x setuju ngn jodoh2 camni kan...
huhuhu...renung2kan dan selamat beramal...


mmuuaahhhxx guyz..MIZZ MEYMEY

5 comments:

  1. bese, lau dh xdpt jdh, bru parents tntukn

    ReplyDelete
  2. nice entry,.heheheh,.=))
    maceh follow,.n dh follow alek dh,.=))

    ReplyDelete
  3. auww. sweetnye gambar budak kecik tuu. heee~

    ReplyDelete
  4. heheh...taw xpew..rase cumeil lak..2 psl ltak kat blog...

    ReplyDelete